Hans van Maanen

Encyclopedie van misvattingen

Aardrijkskunde

Atlas torst een aardbol

De Rijn komt bij Lobith ons land binnen

Zeeland worstelt en komt boven

Het Nederlands voor Lille is Rijssel

Engels en Brits komt op hetzelfde neer

De Big Ben is het uurwerk op het Londense parlementsgebouw

Op Piccadilly Circus staat Eros
Het beroemdste beeldje van Londen stelt niet, zoals alle toeristen en ook vrijwel alle Londenaren denken, de Griekse god Eros voor, maar zijn broertje, Anteros, de god van de wederliefde en naastenliefde. Het beeldje, ook bekend als 'De engel der christelijke barmhartigheid', werd in 1893 op Piccadilly Circus neergezet ter nagedachtenis aan de in 1885 overleden zevende graaf van Shaftesbury, filantroop en grondlegger van de Britse sociale wetgeving. Lord Shaftesbury wordt geroemd op de gedenkplaten onder het beeldje --- niets in de tekst, geschreven door premier Gladstone, wijst op erotiek.
Het beeldje is niet van koper maar van aluminium, zodat het, ondanks de bijtende atmosfeer in het centrum van Londen, nog geen spoor van corrosie vertoont.

De Mont Blanc ligt in Zwitserland

De Mont Blanc is de hoogste berg van Europa

Het Kremlin staat in Moskou

Het Rode Plein is zo genoemd door de communisten

Vanaf de maan zie je de Chinese muur
Het verhaal schijnt in de wereld te zijn gekomen nadat het een keer in Robert Ripleys fameuze krantenserie 'Believe it or not!' heeft gestaan: de Chinese muur is het enige menselijke bouwwerk dat vanaf de maan zichtbaar is.
De Chinese muur is wel duizenden kilometer lang, maar minder dan tien meter breed, veel te smal om vanaf de maan zichtbaar te zijn. Het zou betekenen dat elk gebouw van tien bij tien vanaf de maan te zien zou zijn.
De muur werd twee eeuwen voor het begin van onze jaartelling gebouwd tegen invallen van nomaden uit het noorden. Daarbij ging het er waarschijnlijk niet zozeer om mensen de toegang te beletten --- dat zou ook haast ondoenlijk zijn geweest --- maar vooral paarden (L. Bonzi: La muraglia cinese, Novara 1959).
In 1971 vroeg een redacteur van The Oregon Journal zich af waarom geen enkele astronaut het tot dan toe over de Chinese muur had gehad, waarop hij prompt een brief kreeg van Alan Bean, astronaut van de Apollo 12 'Het enige wat je vanaf de maan kunt zien, is een prachtige bol, vooral wit (wolken), een beetje blauw (oceanen), stukjes geel (woestijn) en hier en daar wat groene vegetatie. Geen enkel door mensen gebouwd voorwerp is zichtbaar op deze schaal. In feite is er al geen door mensen gemaakt voorwerp meer zichtbaar als de aardbaan, op een paar duizend kilometer hoogte, wordt verlaten' (T. Burnam: More misinformation, New York 1980).

Hoe hoger, hoe kouder

Hoe noordelijker, hoe kouder

Klondike ligt in Alaska

New York is de hoofdstad van New York

Mexico City is de hoofdstad van Mexico
In Mexico spreken ze Spaans --- zouden ze dan hun hoofdstad een Engelse naam geven? Voor Mexicanen heet de hoofdstad Ciudad de México (tot februari 2016 México Distrito Federal, of kortweg 'DF').

Het Panamakanaal loopt oost-west

De Costa de Mosquitos zit vol muskieten
De oostkust van Nicaragua en Honduras, sinds 1981 in het westen vooral bekend door de avonturenroman The mosquito coast van Paul Theroux, heet niet zo omdat het door muskieten wordt geteisterd, maar omdat de stam der Miskito-indianen er hun rijk hadden.

La Paz is de hoofdstad van Bolivia

Quezon City is de hoofdstad van de Filippijnen

De Krakatau ligt ten oosten van Java

Kaapstad is de zuidpunt van Zuid-Afrika

De Sahara ligt vol zand